top of page
חיפוש

תמונת הניצחון: סיפור שחרורה של פראג במלחמת העולם השנייה

כמדריך טיולים מקצועי והיסטוריון בהכשרתי אני מאמין שההיסטוריה לא שייכת רק לספרים או לחוקרים, אלא לכולם. לכן לקחתי חלק בפרויקט "היסטוריה גדולה בקטנה" שמנגיש סיפורים מעניינים מכל מיני מקומות ותקופות. בין השאר, כתבתי על האירועים שקשורים לצ'כיה ואני שמח להציג את חלקם גם באתר שלי, כמו שחרורה של פראג במלחמת העולם השנייה.


לסיור היפים בעיר לחצו כאן.

לחצו כאן לקבוצת הוואטסאפ של "פראג בצבעים עם דור".


לקראת סוף מלחמת העולם השנייה ידעו בפראג כי שחרור העיר משליטתם של הנאצים הוא רק עניין של זמן. ממערב כבר התקדמו הכוחות האמריקאים, וממזרח הסובייטיים. כביכול שחרור פראג היה תסריט ידוע מראש, אבל אז החליט הגנרל אנדרי וולסוב לטרוף את הקלפים. וולסוב היה גנרל רוסי שנפל בשבי הנאצי במהלך קרב בשנת 1942 והחליט להחליף צד על מנת להציל את עורו. הוא אירגן צבא של עשרות אלפי שבויי מלחמה בשם "צבא רוסיה החופשית" שנועד להילחם בצבא האדום ולהוות אלטרנטיבה לברית המועצות, לכל הפחות ברמה התעמולתית. ברמה המעשית, צבא אסירי המלחמה והעריקים הפך לבסוף ליחידה שלחמה לצד הגרמנים, והם הוצבו בצ'כוסלובקיה ולא בעומק החזית המזרחית מול ברית המועצות.


פראג במלחמת העולם השנייה
סוף התהליך. מרשל קונייב מהצבא האדום נכנס לפראג

מאז שוולסוב נלקח על ידי הנאצים, גם מהלכי המלחמה התהפכו. ההתקדמות הגרמנית מזרחה נהדפה בקרב סטלינגרד הנודע, ויד הסובייטים הייתה על העליונה. כוחות ברית המועצות התקדמו מערבה, גם לצ'כוסלובקיה, והגנרל וולסוב ידע היטב מה מצפה לו אם ייפול בשבי הסובייטי. כשנודע לוולסוב ולכוחותיו שמפקדיהם הסובייטים לשעבר מתקרבים לצ'כוסלובקיה, הוא הבין שעל מנת להינצל מעונש מוות באשמת בגידה, עליו לעבור צד בשנית ורק לא ליפול לידיהם של הרוסים. בתחילת חודש מאי 1945, בדקה התשעים של המלחמה, הוא החליט להחליף נאמנות שוב ולעזור לכוחות הברית בקרב על פראג, בתקווה שאם ימסור את העיר לאמריקאים הם ייתנו לו חנינה כלשהי או לפחות עונש מופחת מעונש מוות וודאי שמצפה לו בברית המועצות.


במקביל גם אלפים מתושבי פראג החליטו להתקומם, וברחבי העיר פרטיזנים מקומיים עלו על בריקדות בניסיון לשחרר את עירם מהכובש הנאצי המותש. נראה כי השילוב של ההתקוממות המקומית, רגעיה האחרונים של המלחמה, והתקדמות בעלות הברית משתי החזיתות בצירוף צבאו של וולסוב הפכו את שחרור פראג למהיר למדי. הדיוויזיה הראשונה של "צבא רוסיה החופשית" אכן סיפקה את הסחורה, ולחמה בפראג כמעט עד תבוסתם הסופית של הנאצים.


בשטח תוכניתו של וולסוב להציל את חייו אמנם הייתה הגיונית, אך הוא לא ידע שהיא חסרת כל סיכוי. האמריקאים כבר סיכמו עם ברית המועצות שהדגל האמריקאי יתקדם עד אזור פילזן, כמאה ק"מ מערבית לפראג, ולפראג ייכנסו הסובייטים כמשחררים, עם או בלי עזרתו של וולסוב. טרם כניסת הצבא האדום לעיר, וולסוב וחיילים רבים בצבאו אמנם הצליחו להגיע לכוחות האמריקאים במערב צ'כוסלובקיה, אך תקוותם להינצל מאימת הסובייטים נתקלה באכזבה כאשר האמריקאים הסגירו אותם לברית המועצות, בהתאם לסיכום בין המעצמות בוועידת יאלטה בדבר הסגרת עריקים.


בבוקר התשיעי במאי 1945, יומה האחרון של מלחמת העולם השנייה, הגיעו הטנקים של הצבא האדום לשחרר רישמית את פראג. כמעט ללא קרב או התנגדות הכוחות הנאצים, הסובייטים התפרסו בעיר לצהלות השמחה של הצ'כים ופראג הפכה לעיר האחרונה במלחמה ששוחררה מהכיבוש הנאצי. תמונת הניצחון ניתנה לצבא האדום. כשנה לאחר מכן, וולסוב, יחד עם אחד עשר גנרלים וקולונלים מ"צבא רוסיה החופשית" נשפטו במוסקבה על בגידה והוצאו להורג.


רוצים לגלות עוד מפראג היפה? הזמינו סיור בפראג בהדרכתי ותכירו את כל מה שיפה ומרתק בעיר היפה באירופה.


 

וואטסאפ למטייל בפראג

רוצים עוד המלצות אישיות על פראג היפה?

הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של פראג בצבעים עם דור, לחצו על הכפתור ותמצאו את כל הטיפים וההמלצות למטייל בפראג!




 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Yorumlar


bottom of page